Logline
In het Zuid-Spaanse dorpje Frigiliana blijken wonden uit de tijd van het regime van Franco tot nu toe niet geheeld. De brute moord op een dorpeling in 1952 verdeelt deze gemeenschap nog altijd tot op het bot.
Synopsis beknopt
Op Allerheiligen herdenken de inwoners van het Zuid-Spaanse Frigiliana hun doden. Toegestroomde dorpelingen, die elkaar allemaal kennen, brengen bloemen en kaarsen. Maar het serene beeld verbergt dat dit dorpje in feite verscheurd is. Toen tijdens het regime van generaal Franco dorpeling Antonio Sànchez Lomas in 1952 door de Guardia Civil werd vermoord, is hier een collectief trauma ontstaan. Bejaarde getuigen, betrokkenen en nakomelingen verstoppen verdriet en wraakgevoelens achter een flinterdun laagje beschaving. Een oplossing lijkt ver weg. Net als op talloze andere plekken in Spanje waar vergelijkbare tragiek, vele vermisten en een onverwerkt verleden dagelijks resoneren.
Ramon en Salvador Gieling strijken neer in het pittoreske dorp om inwoners te ondervragen over de geschiedenis. Hun verhalen schetsen een levendig beeld van de pijnlijke gebeurtenissen uit 1952, die de gemoederen nog steeds in beroering brengen. Met het oog op verwerking, vergiffenis en verzoening besluiten de conciërge van de plaatselijke school en de Gielings om de gebeurtenissen samen met de dorpsbewoners in scène te zetten. Maar niet iedereen is enthousiast. Waarom zou je oude wonden open willen halen?
Lengte: 86 en 56 minuten
Genre: algemeen/documentaire
Omroep: EO/IKONdocs
Eindredacteur: Margje de Koning
Regie: Ramón Gieling & Salvador Gieling Producent: Pieter van Huijstee, Pieter van Huystee Film Uitvoerend producent: Belga Ramirez, Celine Baggen Camera: Salvador Gieling
Geluid: Ramón Gieling
Montage: Diego Gutierrez
Muziek: Paul M. van Brugge Productieleider Spanje: Belga Ramirez
Toelichting Regisseurs
Wij – de makers – verblijven beiden op wisselende momenten in ons leven al bijna 22 jaar als non- residentes in het dorp. Net als de meeste buitenlanders vielen we in de jaren ’90 voor de zon en de romantiek van een ogenschijnlijk harmonieus dorp in het zuiden van Spanje. Het kon niet uitblijven dat we op een dag de andere kant van de schijn zouden leren kennen en het geheim van de dorpsgemeenschap ontdekten. Het vormt een blauwdruk van het grotere verhaal van de pijnlijke Spaanse geschiedenis na de val van de dictatuur.
De stap om te filmen werd daarmee een natuurlijke. Het maken van deze kroniek voelt als een noodzaak om het dorp met een menselijk document terug te betalen. Deze film samen te maken is een bijzondere, maar voor ons ook logische bundeling van krachten.